tisdag 17 augusti 2010

Vemodet slog sig ner vid mitt köksbord

Det är mörkt ute nu. Genom det öppna köksfönstret hör jag hur löven rasslar i träden utanför. I en vindpust känner jag hur vemodet slår sig ner vid mitt köksbord. Det stirrar mig rakt i ansiktet.
- Är det verkligen sant att sommaren är över, frågar jag.
Vemodet nickar tyst.
- MEN JAG VILL INTE, ropar jag!
Vemodet sitter helt stilla och fortsätter stirra.

Och vemodet följer mig när jag tänder den lilla lampan i hallfönstret, när jag diskar upp efter kvällens middag, när jag gör en kopp te, när jag skriver på bloggen - till och med när jag går på toaletten. Hur jag än gör så följer det mig och jag inser med sorg att vemodet har kommit för att stanna.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Men vemod kan vara vackert också! Sommaren har farit sin kos, och om en stund kommer det en ny sommar, full av värme och förväntan.
Vemodet vinner aldrig över förväntan.

Jenny sa...

Jo, det är förvisso sant Carina! Men det känns lite extra tungt när man känner sig ensam, vilket jag gör just i dag. Fast helt ensam är jag inte, jag har ju min kompis "Vemod" i släptåg.

Anneli sa...

Den där Vemod verkar ha fullt upp just nu för han var hos mig i går.

Evas värld sa...

Kompisen Vemod följer mig också Jenny, det känns långt in i mitt hjärta att sommaren är slut och jag vill inte det. Men vad jag vill eller inte vill betyder ju inget just i detta sammanhang. Allt är höstlikt.

Annika sa...

I vanliga fall brukar vi åka iväg till ett varmt ställe 1 vecka i september, just för att skjuta fram hösten lite. Det brukar göra susen!

Jenny sa...

Ja Anneli det är mycket för Vemod att stå i just nu. Till jul tar tomten över.

Visst är det höstlikt Eva. Jag hade hoppats på sena kvällsdopp i min insjö, men det känns ju inte särsklit lockande nu...

Annika, nästa helg åker jag till Paris! :)

Granne med potatisodlaren sa...

Vilken lycka Jenny att få promenera och parlera i kulturens huvudstad. Där tappar du med lätthet bort Monsieur Mélancolie och istället kommer du att finna massor med glädje och sensommar värme.

Jenny sa...

Eva, det ska bli helt underbart! Ska besöka "våra" gamla hemkvarter i Alésia i 14:e, av nostalgiska skäl. Men bor gör jag i 18:e, i en lgh i Montmartre. Oh la la! :)

Jenny sa...

Det säger att det ska bli fint i helgen...än är inte sommaren över! ;)

Jenny sa...

Härligt Jenny, det låter hoppfullt!