tisdag 24 augusti 2010

Vadå knollrig!?

Lägger in en påminnelse i mobiltelefonens kalender. Som alltid när man börjar skriva ett ord ger mobilen förslag på det ord som det tror att man ska skriva. Ser man inte att det är fel ordförslag, ja då kan det bli väldigt knasigt. Min söta mamma till exempel, råkade ut för det när hon skulle skicka ett rart sms till mig när jag reste till Prag i juni:
"Hoppas du får kul i Prag", trodde hon att hon skrev. Men ordet kul utbyttes till ett mer ekivokt ord som slutade på K istället för L.

Min påminnelse som jag lägger in i mobilen blir inte riktigt så knasig, och jag lägger in den för att komma ihåg att jag har en klipptid på fredag. Men istället för klipptid blir ordet "knollrig".
Knollrig, tänker jag. Vad betyder det?

Tydligen har ordet med hår att göra, men att jag har tid hos frisören på fredag, för att jag behöver reda ut ett "krusigt" hår, som det står i SAOL på nätet att knollrig betyder, stämmer inte. Och även om tekniken i mobiltelefonerna ständigt utvecklas tror jag inte att de kan känna av vilken slags hårkvalitet man har, inte än i alla fall. För i så fall skulle den nog ha föreslagit "nött" eller "stripigt".

Är det inte lite märkligt att ett så gammeldags ord som knollrig finns i mobilens ordbok, men inte klipptid? För när ska man använda knollrig? I ett sms kanske?

"Hej! Hur är det? Hur har det gått med ditt knollriga hår? Hjälpte vaxet?"

Eller ...

"Hej vännen! Vad trevlig din nya kille var! Och vilket vackert knollrigt hår han hade."

Nä, några såna sms kommer jag troligtvis aldrig att skriva. Så jag tycker att ordet klipptid skulle vara mer användbart i mobilens ordbok. Eller är det kanske någon som använder ordet knollrig? Berätta i så fall gärna i vilket sammanhang.

9 kommentarer:

MaHi sa...

Ha, ha, håller med, det finns otroligt knasiga ord som jag sällan hör men såna som används dagligen får man stava.

Jenny sa...

Eller hur MaHi!? Jag gjorde ett litet tillägg i början av blogginlägget, efter att du hade hunnit kommentera, som du kanske också tycker är lite kul, om du vill läsa igen...?

Granne med potatisodlaren sa...

Morgonen börjar med ett brett leende Jenny. Här sitter jag med mitt knollriga hår och visste inte att det var det det är. Hade någon frågat mig vad knollrig är är hade jag svarat vimsig...

Jenny sa...

Härligt att jag redan kl 05:29 kan bidra till att ge dig ett leende! Vid den tid på morgonen brukar jag själv vara som en zombie.

Kim M. Kimselius sa...

Tack för ditt inlägg som gav mig många goa skratt. Har precis införskaffat en mobiltelefon som "tänker själv", vilket inte alltid är så bra i alla lägen, som t.ex. när din mamma skickade sms till dig... Hur går det med ditt knollriga hår? Kram Kim

Jane Morén sa...

Roligt att läsa, du skriver så bra!

Jenny sa...

Kim, härligt att du fick dig ett gott skratt! Mitt knollriga hår, som inte är så knollrigt, utan mer åt det spikraka hållet, ska få sig en rejäl dust hos frisören på fredag. Ska fråga henne om hon, som frisör, känner till ordet knollrig.

Jane, du gav mig just den finaste komplimangen man kan ge mig. TACK!

Jenny sa...

Men frågan är fick du kul i Prag? ;)

Jenny sa...

Jenny, kul fick jag, men inte riktigt så kul... ;)