söndag 13 december 2009

Den heliga helgfrukosten

Te med kanel och kardemumma har blivit ett måste för mig på helgmorgnar. Friggs ekologiska chai te ska det vara. Det är så otroligt gott! Lite smak av nejlika är det i också.
Jag äter bara frukost två dagar i veckan - lördag och söndag. Jag hinner inte på vardagarna (jag hör kostrådsexperterna grymta). Men på helgen då är frukostarna heliga. På bordet ska det finnas, förutom te, gärna en kopp kaffe också. Mycket av allt ska det vara! Färskt bröd, gärna grovt, eller ännu hellre mitt eget hembakade morotsbröd med risk för att låta präktigt äckelmysig. En god ost, tryffelsalami, marmelad, gärna en bit brie, ett ägg kokt i 4,12 minuter - inte en sekund mer eller mindre - juice, ett fat med uppskivade färska grönsaker - gurka, tomat, paprika och avocado. Och ett tänt stearinljus.
Efter en sån frukost är jag redo att möta världen och i dag består världen av min bror och hans tjej som ska luciafika hemma hos mig. Jag hoppas de har med sig en lussekatt eller två för jag har inget fikabröd hemma.

9 kommentarer:

Annika sa...

Långa helgfrukostar tillhör veckans höjdpunkter. Mitt ägg ska koka i 4 minuter...

Anne sa...

Det låter som en urmysig och nyttig frukost! Hade gärna delat den med dig! Hoppas du fått liten lussekatt med!

Kram Anne

Jane Morén sa...

Härligt! Barnen och jag har också en gemensam långfrukost en av helgens morgnar, då blir det hembakat dinkelbröd med torkade tomater, rykande direkt ur ugnen, naturell yoghurt med skivade bananer och björnbär, nypressad apelsinjuice, ost, tomater och earl grey the. Mums! Och så diskussioner, roligt!

Jenny sa...

Låter underbart Jane! Din frukost slår min med hästlängder. Men Earl grey dricker jag på vardagsmorgnar.

Anne, det blev en lussekatt i dag.

Evas värld sa...

När Ellen och jag mysfrukosterar häller vi varsitt ägg i en eggcoodler av porslin, petar ner ost och grovt salt och kokar i fem minuter i bubblande vatten, sen skruvar vi av locken och äter, det är ljuvligt. Mina vardagsmorgnar är te och tidning, tänk vilken njutning att läsa tidningen i frid, det drömde jag om under småbarnsåren, nu kan jag göra det men saknar barnen...

Mahi sa...

Åhhh! Vilken härlig frukost. Det bästa med helgfrukostar är att få sitta ner länge. Varje helg delar jag och min yngsta dotter (18år) frukost. Hon vaknar vid tolv så då blir dt väl egentligen brunch. Vi kan filosofera hur länge som helst. Det är verkligen kvalitetstid. Jag är en sån där som tycker att "förstakoppenkaffepåmorgonen" är helig, så den intar jag utan frukost gärna ensam med bloggen eller en bok. Senare blir det stor frukost.

Jenny sa...

Eva, en eggcoodler har jag aldrig hört talas om. Men det låter mumsigt! Det var länge sedan jag hade tid att läsa morgontidningen i lugn och ro - senast var nog när jag studerade. Nu för tiden blir det oftast ett snabbt bläddrande i Metro på bussen på väg till jobbet.

Mahi, ja det är just det där med att man kan sitta länge och njuta, gärna i tofflor och morgonrock. Mysigt att göra det tillsammans med din dotter, och som du skriver, filosofera om livet. Jag är en extremt morgontrött person, men det var länge sedan jag sov så länge som till tolv. Saknar det dock ibland!

Evas värld sa...

Det var Jenny Swallow som tipsade om den när vi var på ABF-engelskkurs i London. Vad ska vi köpa med oss hem, undrade vi. En egg coodler! sa Jenny och vi hade ingen aning om vad det var. Det är i alla fall en porslinskopp med skruvlock i rostfritt, i coodlaren häller man ägget och ev ost, tomat eller något annat, sen får det koka och vips är det färdigt. Jag blev så sugen på ett sånt ägg när jag skrev till dig att jag omedelbart "coodlade" mig ett.

Jenny sa...

Jag ska genast beställa en sån från mina vänner i England.

Ps. Jag gick också på kurs hos Jenny Swallow under min tid på ABF. Minns henne som en härlig person!