onsdag 30 september 2009

Jag ser New Dawn klättra i min trädgård

Vilken tid på året ska man odla rosor? Och vilken sort ska man odla? I det senaste nyhets-brevet om trädgårdsodling som jag prenumererar på ges ett brett urval av vackra rosor med så fantasifulla namn som Maiden's blush, Duchesse de Montebello och Sommerwind. Det finns till och med en sort som är döpt efter Astrid Lindgren.
Jag fastnar för New dawn som beskrivs som "en vitrosa ljuvlighet som blommar länge. En klätterros som är mycket lättodlad och doftar svagt av citrus". Men sen står det något som jag inte förstår. "Härdig till zon 5-6." Vad menas med det? Behöver jag förklara att jag är novis när det kommer till plantering och trädgårdsarbete (läs tidigare inlägg om höstlöv).

6 kommentarer:

Annika sa...

Jenny, jag kan nog lära dig det mesta vad gäller trädgård! :) Sverige är indelad i 8 olika odlingszoner, 1 i Skåne och 8 där det är som kallast. Stockholm ligger på zon 2-3. Lokala variationer kan förekomma beroende på t.ex. om läget är skyddat eller inte. En New Dawn kommer inte att ha några problem hos dig! Den är verkligen jätte fin, dock måste man stoppa ner hela näsan i blomman för att känna dess doft. Det fina med den rosen är att den dels blommar tills frosten tar den, dels blommar på årsskotten. Det betyder att skulle grenarna råka frysa bort en kall vinter blir du ändå inte utan blommor kommande sommar.
Det var dagens lektione det! :)

Jenny sa...

Tusen tack Annika!! Du har just lärt mig någonting helt nytt. Jag visste ingenting om det där med odlingszonerna.
Jag blev helt förtrollad av den vackra färgen på New dawn-rosorna. Sagolikt fin! Men när är det dags för plantering? Är det till våren eller?

Annika sa...

Rosor kan man plantera på hösten också men utbudet brukar vara klent. Så vänta till våren. Färgen är inte riktigt så rosa som på bilden dock, utan lite mer beige.

Jenny sa...

Tack Annika! Då vet jag. Lite lurigt att rosen inte har samma färg som på bilden. Det var just färgen jag fastnade för. Skulle passa bra intill mitt hus.

Pop-C sa...

Hej Kära Jenny lotta från matteus här. satt här i tisdagskvällen och sökte informaton om min nyinköpta klätterros new dawn. jag går in på en länk som ser intressant ut och av alla ställen hamnar jag hos DIG! Skall vi ses i sommar och ta en jogging runda? Kram på dig. Ps behöver någon att slipa min franska med.

Jenny sa...

Hej Lotta!! Vad roligt att Du hittade hit - och på ett så kul sätt. Först blev jag lite osäker när jag gick in på din/er blogg eftersom det stod att det var en man i 43-års åldern som hade bloggen, men jag gissar att det är din man. Delar ni på bloggen eller?
Tar gärna en joggingrunda i sommar och övar mig på franskan, det behöver jag verkligen - bonjour baguette! Stor kram Jenny