lördag 2 oktober 2010

När jag knackade på hemma hos Martin Ljung

En fantastisk skådespelare har gått ur tiden - Martin Ljung. Jag minns honom allra mest från barnprogrammet "Farbror Frippes skafferi" från 70-talet. Det var mitt absoluta favoritprogram! Jag bara älskade när han botaniserade bland filmburkarna i sitt skafferi. De var ju så många och så fina! Och som liten flicka trodde jag på fullaste allvar att filmerna kom ur burkarna. Det var härliga tider det!
Min morbror bodde vid den här tiden granne med Martin Ljung i ett bostadshus på Östermalm i Stockholm, till och med på samma våningsplan. Och här såg jag min chans! Kavat ringde jag på dörren till Martins lägenhet, till Farbror Frippe alltså, och frågade oblygt om jag kunde få komma in och titta i hans skafferi, helt bombsäker på att jag skulle få göra det eftersom min morbror trots allt var hans granne. Det var ju liksom mitt passerkort, tyckte jag. Martin lade huvudet på sned och svarade med sin allra mildaste norrlandsdialekt:
- Nää, det går int' lilla vän, då skulle ju alla de andra barnen bli avundsjuk.
Jag kommer ihåg min besvikelse då, men minns Martin Ljung med lite extra värme i dag, eftersom han lät mig fortsätta tro att det verkligen fanns ett skafferi med filmburkar.

6 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Jag förstår att han inte ville visa sitt skafferi. Du hade ju förlorat din illusion.
Tänker med värme på honom. En människa som har roat många!

Granne med potatisodlaren sa...

Det var ett klokt svar.
Tack för att du delade med dig av ditt fina minne.
Och jag som har fel ålder för farbror Frippe minns att jag såg några program med mina yngsta kusiner.

Jenny Lindgren sa...

Monika, det är inte annat än att det känns lite vemodigt.

Jamen visst Eva, att han fann sig!

Jenny Lindgren sa...

Monika, det är inte annat än att det känns lite vemodigt.

Jamen visst Eva, att han fann sig!

johanna sa...

Men vilket rart svar =)

Jenny Lindgren sa...

Visst var det Johanna! Och kul att du tittar in och lämnar en kommentar. Har även tittat in hos dig. Hoppas premiärbadet i bubbelbadkaret var härligt! :)