lördag 7 augusti 2010

Den "svenskaste" skylten av de alla


För att inte skapa kaos och förvirring bland bussresenärerna på Slussen - som uppenbarligen inte kan tänka själva - har man satt upp den här skylten som talar om att på den här platsen tränger man sig ICKE, här köar man. Den övertydliga texten och den pedagogiskt riktade pilen berättar även åt vilket håll kön ska bildas - och fan ta den som ställer sig åt fel håll!

Stereotyp är skylten också. Att det är en dam som står först i kön går inte att ta miste på - klackskor, klänning, pagefrisyr och en klädsam liten byst. Och för att inte förvirring ska uppstå om könet på efterföljande person, syns en minimal utbuktning vid gylfen. Att den tredje personen är en herre är tydligt - hatten, rocken och portföljen - samt på eftersläntraren, kaxiga Kalle, som håller i en shoppingkasse med fynd från Götgatsbacken - om det nu inte är en överdimensionerad tehuva han bär på. Eller en fågelbur.

En mer svensk skylt än den här går knappast att hitta. Den riktigt skriker svenskhet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har alltid undrat när det gäller skyltar om de som bestämmer om dessa går på droger, om de är urdumma eller om de gör det en lördagskväll efter ett par flaskor vin.
Det är liksom inte seriöst.

Jenny sa...

Carina, de är nog drogade, urdumma och aspackade efter en tömd bag-in-box.

Granne med potatisodlaren sa...

Eller så har de svårt att fatta ändå!!!

Jenny sa...

Eva, det lustiga är att skylten sitter på en plats som är lätt att missa om man har bråttom, vilket man ju oftast har på en bussterminal. Jag såg skylten för första gången i går faktiskt och Slussen är ändå en plats jag besöker ca 4-5 dagar i vecka, två ggr om dagen.

Anonym sa...

Den sista gubben, han som ser ut som en astronaut, verkar komma för sent för han har varit och handlat.

Eller så är han mobbad och får inte tillhöra de andra i gruppen.

Jenny sa...

Ha ha, astronaut, den var bra! Men jag tror inte han är mobbad. Han ser alldeles för uppblåst och självsäker ut. Det är nog för typer som honom som skylten är uppsatt, så att de ska fatta att "här trängs man inte, här köar man", don't you think?