torsdag 1 april 2010

Drar en lättnadens suck

Solen tittar fram, ler vitt och brett. Jag överrumplas av ljuset och drar en lättnadens suck.
Ser grannen i trädgården bredvid gå med lätta steg. Inga uppdragna axlar, inget fäktandes mot snö och kyla. Inga raska steg i mössa, halsduk och vantar. I dag iklädd jeans och öppen fleecejacka med en cigg i ena mungipan granskar han trädgårdens tillstånd, petar lite med skon i en våt lövhög, sätter sig i en övervintrad trädgårdsstol, känner in vad som behöver göras. Han ser mig. Ropar högt så jag ska höra: "Var har du varit hela vintern? Legat i ide eller?"
Kanske det, tänker jag. "Men nu är jag vaken", ropar jag tillbaka.
Liksom grannen strosar jag omkring i trädgården. Ägnar en stund åt några buskar. Oroas över de förvridna och brunfärgade bladen på två av mina tjugo rhododendronbuskar. Just de två har inga knoppar. Det har de övriga. Dog buskarna av kylan i vinter måntro?
Ser cykeln tina fram bakom en snövall. Liksom jag, längtar den efter en tur genom skogen. Vem vet, kanske blir det en tur redan i morgon?

5 kommentarer:

Jane Morén sa...

Fint och levande beskrivet, jag ser hela scenen framför mig.

Granne med potatisodlaren sa...

Hoppas att du får en fin tur i skogen. Och att solen skiner idag också.
Vi har grått och varnma grader. Hela natten drippade och droppade smältvatten från taket.
Snart kanske vi och våra grannar tinar fram och ser varandra igen.
Ha en trevlig påsk bland det som spirar och tinar fram.

Jenny sa...

Tack Jane! Vad glad jag blir.
Hoppas ni båda får en härlig påskhelg, att solen lyser på er och vårvärmer. Att dripp-droppandet fortsätter vid älvens strand Eva. Jag gissar att vi hinner "höras" något mer innan helgen är slut. :)

Annika sa...

Rhododendron sätter knopp på hösten redan och ibland kan vissa hoppa över ett år. Det är inte kylan som är faran utan vätskebristen som blir när marken fryser till. 20 st buskar - det är en hel del det! Måste vara en fantastisk syn när alla blommar.

Jenny sa...

Då kanske jag inte behöver oroa mig, Annika.
Ja, när de blommor blir trädgården sagolikt vacker. Ska ta bilder i sommar och lägga ut på bloggen.