söndag 24 januari 2010

En skräddarsydd dröm

När jag tittar på TV-serien Mad Men undrar jag lite avundsjukt, hur kvinnorna kunde ha råd med sina skräddarsydda dräkter under sextiotalet. Det måste ha varit extremt dyrt med tanke på den höga kvalitén på tygerna. Inget Hennes-och-Mauritz-slit-och-släng precis. Kvinnors lön på den tiden kan ju inte ha varit alltför fet.
I dag skulle väl halva lönen gå åt bara till att sy upp en enda sådan dräkt. Dessutom undrar jag om man skulle kunna bära en liknande dräkt utan att betraktas som allmänt byte. Å andra sidan är det många tjejer i dag som visar trosorna ovanför jeanslinningen. Det anses säkert som sexigt, men jag bär mycket hellre en figurframhävande dräkt än visar färgen på mina underkläder.
Är det bara på grund av priset som vi inte bär den här sortens kläder längre, eller är det något annat? Går det att behålla sin yrkesprofessionalism i en figurnära dräkt? Förlorar man på det eller är det till gagn? För tänk efter, hur ser dagens kvinnliga ledare ut? Inte som Joan Holloway i Mad Men i alla fall (bilden).

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Jag har tittat hela kvällen på Mad Men. Såg i tidningen idag att modeskapare för män är svårt influerade av Mad Men stilen i vårens mode? Fast när jag ser kvinnornas dräkter så tänker jag korsett eller hårda gördlar för att hålla in vad som annars buktar ut. Intressant hur de så skickligt i alla detaljer återskapar hur kropparna ser ut på sextiotalet.

Jenny sa...

Ja, det är säkert de hårt åtdragna korsetterna och gördlarna som gör att vi inte klär oss så här längre. Det är ju ytterst opraktiskt. Men ack så snyggt! Intressant att modeskaparna följer tidens tand genom tv-serierna och inte tvärtom. Jag tror säkert vi kommer se influenser av 60-tals modet, à la Mad Men, på catwalken i vår och i höst.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag kommer ihåg en dräkt som min mamma hade, en vår, på det tidiga 60-talet. Den köpte hon på Pagelle tror jag, sen gick hon till en sömmerska som såg till att den satt som den borde.
Hoppas att det kommer mer skräddade plagg. Det vore så fint.

Jenny sa...

Pagelle, jag minns faktiskt deras logga. Känns helt retrorätt idag.
Jag hoppas också på möjligheten till fler skräddarsydda plagg till humana priser.