måndag 28 december 2009

En hel vägg Bodil Malmsten


Så här fin blev min vägg efter att jag hade ramat in och satt upp Bodil Malmstens fina små fotografier/vykort som jag fick i julklapp av min underbart snälla kollega. Tack Jo!

12 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Häftigt! Jag kände inte till att Bodil M har gjort vykort. Vilken fin present.

Evas värld sa...

Fint Jenny, måste jag visa Ellen, hon fick boken och korten av mig i julklapp!

Jenny sa...

Det blev så trivsamt med de fina små bilderna på trappväggen upp till övervåningen. En liten bit av Frankrike - och Bodil - i huset. Då trivs jag!
Eva, bra julklapp till Ellen! Läste på din blogg att hon gett dig en fin julklapp också - cashmerekoftan. Lyx!

Annika sa...

Fint Jenny! Såg på en annan blogg att det är inte alla som gillar Bodil. Somliga tycker att hon är gnällig och bitter och kommersiell! Märkligt hur olika vi kan uppfatta henne och hennes författarskap.

http://sydfranskby.blogspot.com/2009/12/om-nordliga-leoparder-ett-langt-inlagg.html

Jenny sa...

Oj, det var ord och inga visor. Kanske från en som själv inte blivit publicerad...
Visst kan Bodil vara "gnällig", eller snarare vasst observant, det är ju bland annat därför jag gillar att läsa det hon skriver. Det känns ärligt och inte så tillrättalagt som det mesta är i dag. Vad tycker du?

Granne med potatisodlaren sa...

Jag kunde inte låta bli att svara "Monet".
Jag håller med dig om att det är att Bodil M inte stryker medhårs som gör hennes texter mer värdefulla. Hon skulle kunna skriva nästan vad som helst med sitt språk och det skulle väcka intresse.
Till skillnad från de som stryker medhårs.

Jenny sa...

Eva, läste precis dina kommentarer på "Monets" blogg. Bra skrivet! Gillade särskilt din vassa kommentar om skatteaspekten. Vilket långt (för-)svar du fick dessutom.
Jag läste även ditt inlägg på din blogg, den om att kvinnor ska uppföra sig, vara snälla och försynta. Det är ju ännu värre när kvinnor själva skickar pekpinnar till sina medsystrar; medvetet eller omedvetet indoktrinerade av det patriarkaliska samhället kanske, om att flickor ska vara flickor och pojkar ska vara pojkar.

Nej Eva, du gnäller inte, du är liksom Bodil, vasst observant. Det är inte samma sak som att vara gnällig, det är bättre!

Annika sa...

Bodils "gnällande" är ett uttryck för hennes sinnesstämning. Självklart speglar sig den i hennes författarskap också. Jag läser inte hennes "gnäll" om Frankrike som ett angrepp mot landet utan mer som en generell trötthet. Ungefär som att man kommer hem till sin älskling och avreagerar sig på honom för någonting som hänt en på jobbet. Hon nämnde i sitt sommarprogram hur illa hon tyckte om att bli gammal t.ex. Om det är endast ljusa och roliga texter man vill ha så är det klart att man blir besviken. Men det intressanta kan jag tycka är att se hennes utveckling. Slutligen ska man aldrig glömma att Bodil är författare; det är hon som väljer synvinkeln. Detta är hennes yrke, det hon ska försörja sig på. Att anklaga henne för att vara för kommersiell blir då lite väl magstarkt. Hennes namn är hennes varumärke - klart hon ska marknadsföra det.

Jenny sa...

Håller med dig Annika! Lämnade du den här kommentarer på den där "Monets" blogg? Om inte så tycker jag att du ska göra det.
Jag tror att vi alla fyra - du, jag, Eva S och Eva från norr - är överrens om att Bodil inte är gnällig utan observant med en kritisk udd. Det ser jag inget fel i. Jag ser det bara som ett ärligt sätt att skildra den tid vi lever i, oavsett om det handlar om den franska kulturen eller den svenska, som hon också riktar kritik till emellanåt. Men så gillar jag också den sortens råa observationer. Allt i livet kan inte vara dimhöljt i puderrosa.

Granne med potatisodlaren sa...

"allt i livet kan inte vara dimhöljt i puderrosa." Den meningen gillar jag! Precis på pricken rätt.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag ville bara berätta att jag önskar att jag hade undvikit att svara på utfallet mot Bodil M. Skribenten är tydligen van vid att det bara finns ett som är rätt. Och det som är rätt är det hon står för. Jag har ändrat i min blogg, för att ingen ska vara ledsen. Jag gillar att debattera med alla, det är olika synpunkter och olika perspektiv som driver oss framåt. Men när ingen debatt tillåts då stänger jag av.

Jenny sa...

Oj, vilken utveckling det blev av detta! Så farlig diskussion var det ju inte kan man tycka, men det är klart man inte vill göra någon ledsen.