måndag 23 november 2009

Optimistiska strateger på Sturehof

Nyfiket trängdes jag i dag bland flera andra nyfikna på ett lunchseminarie som hölls på Sturehofs O-baren. Det var ett samtal mellan de politiska partiernas kampanjeledare - PR-folket. Tidningen Resumé stod bakom arrangemanget.
Som tilltugg serverades det trendiga och särdeles svårsmälta surdegsbrödet och till det en slät kopp kaffe; en lunch som skulle kunna symbolisera politiken självt - man tuggar och tuggar, tröttnar på att tugga, sväljer fast det gör lite ont och känner att man kanske skulle ha tuggat en stund till för att göra det mer lättsmält, men istället sväljer man ner med en mun beskt kaffe.

Det mest intressanta under samtalet var att höra om partiernas förväntade och lätt optimistiska valresultat, om hur många procent partierna tror de kommer få i valet 2010. Kristdemokraterna stod för det mest orealistiska valresultatet - för det är väl ändå ett önsketänkande att tro på ett tioprocentigt valresultat när man i de senaste opinionsmätningarna inte ens når fyraprocentspärren. Eller så har Kd anlitat en aningens naiv valstrateg.
Det som också var intressant och lite häpnadsväckande var att kampanjeledarna refererade till partiblocken som lag. Jag tror det var vänsterblocket som myntade uttrycket först - "det rödgröna laget", men Centerpartiets kampanjeledare var inte sen att hänga på med "det blåa laget". Kanske en strategi man plockat upp från TV4:s humorprogram Parlamentet. Jag undrar hur tipsen från coachen kommer låta i kommande valrörelse:

Bip-bip-bip "SVAMLA SÅ ATT INGEN FÖRSTÅR" bip-bip-bip "PRATA I NATTMÖSSAN" bip-bip-bip "ÖVERANVÄND ORDET TRANSPARENS" bip-bip-bip "LOVA GULD OCH GRÖNA SKOGAR".

6 kommentarer:

Mahi sa...

Ha ha ha, bra skrivet. Ja sicken soppa det här med politik kan vara. Man försöker få nån ordning på vad det är dom egentligen står för men deras ordtuggande gör det bara värre, till slut kan hända att man bara röstar i ren desperation utan at veta vad man röstar på. Vilket spel dom spelar.

Annika sa...

Ja, man kan bli trött för mindre. Ibland undrar man om valstrateger lever i sin egen lilla bubbla? En inställning som kan få oanade - och ovälkomna - konsekvenser.

Granne med potatisodlaren sa...

Du har helt rätt. På hundra mils avstånd är det precis så jag uppfattar rikspolitikerna i huvudkommunen. Apropå segt bröd med kaffe, ju "finare" värd desto sämre lunch var regeln...
Jenny du äger språket.

Jenny sa...

Mahi, jag håller med dig. I och med att partierna lånar retorik av varandra vet man knappt vem som står för vad.

Eva, tusen tack för komplimangen! Den värmde.

Ja Annika, "bubbla" beskriver situationen väl.

Sofie B-C sa...

Vilket underbart inlägg -log för mig själv när jag läste om det "särdeles svårsmälta surdegsbrödet ...som skulle kunna symbolisera politiken självt". Instämmer helt med Eva!

Jenny sa...

Tack Sofie! Bättre komplimang än så kan man inte få.