torsdag 1 oktober 2009

Mina sotiga händer

Man blir sotig när man gör eld. Min kamin, som jag numera är kompis med, är det första jag fokuserar på när jag kommer hem. Jag vill ha det varmt i huset, men försöker hålla nere elkost-naderna, direktverkande el är inte gratis - direkt... Bara efter den här sommaren låg elräkningen på 994 kronor för två månaders användning, och då hade jag knappt ens använt elementen. I framtiden, när jag har råd, ska jag installera en fjärrvärmepump. Det sägs att man tjänar på det.
Men det innebär inte att jag kommer sluta elda i mina två jättefina kaminer. Som sagt, det är det första jag gör när jag kommer hem. I med lite torra kvistar och sönderrivet tidningspapper så att elden får fart. Sedan ut till boden, med vedkorg under armen och ficklampa i handen. Små, mellanstora och tjocka vedklabbar - placerade i korgen i rätt ordning. De tjocka vedträna längst ner för att stoppas i kaminen när elden är som mest slukande. Ikväll lyckades jag få igång en sprakande brasa efter tjugo minuter, och jag behövde bara springa upp till övervåningen tre gånger, viftandes med en handduk, för att tysta brandlarmet. Sotig blev jag, men varmt i huset är det. Hela 23 grader nu.

2 kommentarer:

Annika sa...

Ett litet tips från en annan eldare! Se till att alltid ha torr ved inomhus, det är lättare att få igång elden när du har rumstempererad ved. Samma sak att en kall skorsten drar sämre än en varm. Elda upp en omgångs tidningspapper först för att få bort fukten och upp lite värme. Sedan lägger du in papper, pinnar och ved som du brukar. Kanske att det får brandvanaren att hålla sig lugn! :)

Jenny sa...

Tack för bra tips Annika! Du verkar besitta en hel vetenskap om skötsel av hus och trädgård. Toppen för en novis som mig!:)