söndag 25 oktober 2009

Med kroppen i Paris och hjärtat i Warszawa


Jag börjar med att ställa en aning morbid, men i sammanhanget relevant fråga: skulle du kunna tänka dig att begrava dina kroppsdelar på olika platser i världen?
På Père-Lachaise i Paris, en av Europas kanske mest kända kyrkogårdar, kan man besöka såväl franska som utländska berömdheters gravar - om man har lokalsinne att hitta i labyrinten av alla hundratals gravstenar. Där ligger bland andra Jim Morrison, Oscar Wilde, Edith Piaf och Frédéric Chopin.
Tonsättaren Chopin var ursprungligen från Polen, men levde i Paris under sitt vuxnaliv till den dagen han dog 1849, blott 39 år gammal.
Men hela Chopins kropp ligger inte begravd i Paris. Att hans hjärta finns i "Det Heliga Korsets" kyrka i Warszawa kommer sig efter en önskan i hans testamente; att han ville visa sin aldrig sviktande kärlek till sitt hemland.
Hängivet och fint, om än fascinerande och svårt att föreställa sig, att efter döden låta hjärtat skäras ut och skiljas från resten av kroppen. Å andra sidan bor jag fortfarande i landet där jag föddes. Skulle jag inte göra det hade jag kanske känt annorlunda ... eller jag vet inte ... "Like a soul without a mind, In a body without a heart I'm missing every part" ("Unfinished Sympathy" av Massive Attack från 1991).

Det bifogade Youtube-klippet tillhör för övrigt en av mina Chopin-favoriter.

3 kommentarer:

Annika sa...

Det skulle nog kännas konstigt att begrava olika delar av kroppen på olika ställen, framför allt för att jag inte skulle ha någon aning om vad som skulle begravas var!

Granne med potatisodlaren sa...

Vad bra när barnen inte kan samsas. En liten burk med aska till var och en. Sen kan de sprida den över en minnesplats eller gräva ner den i en grav. Avskedet kan ju alla ta tillsammans.

Jenny sa...

Ja, på så sätt kan det ju vara praktiskt.