lördag 10 oktober 2009

Hur låter Melodikrysset om tjugo år?

Lyssnar till dagens Melodikryss i P4 - ett 45 år gammalt radioprogram - och funderar framåt i tiden när vinjetten till TV-serien Törnfåglarna från 1983 spelas. Hur kommer Melodikrysset att låta om sisådär femton-tjugo år?
Vilka tjugosex år gamla TV-vinjetter kommer man nostalgiskt att minnas och skriva ner i kryssets ordfläta år 2029? Inledningen till Idol kanske? Eller blir det låtar från dagens TV-spel som Resident Evil och Sims?
Idag finns det hundratals TV-serier att följa - om man har tid och lust - och lika många TV-kanaler. För tjugofem år sedan fanns bara två kanaler. Vi kände alla igen vinjetterna till Dallas, Lilla huset på prärien, Sånt är Livet, Falcon Crest och Gäster med Gester. Vi hade samma referensramar. Världen var mindre. Men ändå lika stor.
Och även om House är en ofantligt populär TV-serie idag, så kommer i alla fall inte jag ha den blekaste aning om just den vinjetten blir en fråga i framtidens Melodikryss.

6 kommentarer:

Evas värld sa...

Så är det verkligen. När det gäller Melodikrysset verkar det ha otroligt entusiastiska lyssnare. Titta på Enn Kokks roliga blogg, han skriver varje vecka om hur han löser melodikrysset. Han är en bildad finurlig man som skriver om mycket roligt för övrigt!

Jenny sa...

Jag har faktiskt tittat in på Enn Kokks blogg efter ett Melodikryss i somras då jag letade efter låttexten till Tage Danielsson "En glad amatör". Han skriver kul!
För mig är Melodikrysset ett rart minne av min mormor som varje lördag lyssnade och kryssade. Då tyckte jag programmet var töntigt. Idag känns det hemtrevligt och mysigt. Är det ett ålderstecken måntro?

Annika sa...

Kära Jenny, nu platsar du definitivt i sällskapet Yngre medelålders...
Hälsningar från en annan Melodikryssälskare.

Jenny sa...

Kära Annika,
Som jag skrev på din blogg så tycker jag medelåldern numera sträcker sig under en längre period, eller är det ungdomsåren som sträcker sig längre in i medelåldern? Det påstås ju det. Men gillar man Melodikrysset som jag, med min "ringa" ålder, så vet jag inte riktigt vilken grupp jag tillhör. Det blir en definitionsfråga som är beroende på intressen kanske?

Annika sa...

Numera finns ju inga klara gränser längre när det gäller åldrar och det tycker jag är så skönt! Det vore utomordentligt tråkigt att bara umgås med sin egen åldersgrupp.

Jenny sa...

Att umgås över "åldersgränserna" berikar livet.