fredag 23 oktober 2009

Honungs- och rosmarinsdoftande rotfrukter

För den som är matlagnings-intresserad vill jag gärna dela med mig av ett smarrigt och enkelt middagsrecept som passar bra under mörka höstkvällar.
Skär palsternacka, morötter och potatis oskalade i stora bitar. Sprinkla olivolja, torkad rosmarin och flingsalt över rotfrukterna och kör in plåten i ugnen på 225 grader. Ta ut grönsakerna efter tjugo minuter och slingra flytande honung över. Krydda med lite mer salt och rosmarin och rör runt. In i ugnen igen i ytterligare tjugo minuter. Den sista kvarten kan man täcka rotfrukterna med folie så att inte ytan blir bränd.
Till det här serverade jag ugnsstekt baconinlindad kycklingfilé med lite morotssylt smaksatt med ingefära och chili (den lyxiga sylten finns att köpa på Coop). Men det funkar säkert alldeles utmärkt med något annat tillbehör också.
Mumsfilibabba blev det i alla fall!

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Det doftar ända hit. Tack för tipset ska använda det ikväll.

Annika sa...

Jenny, du är den första och enda personen i världen som jag hört säga Mumsfilibabba förutom min egen mamma! :)

Jenny sa...

Så roligt Eva! Hoppas det blir gott!

Annika, är det verkligen så? Haha! :) Många av mina uttryck har jag nog undermedvetet ärvt från min mormor. Hon var från Hälsingland, precis som din mamma (du skrev ju på bloggen härom dagen om hennes långa handskrivna brev skickade från Hälsingland).

Annika sa...

Så måste det vara, Hälsingland är den gemensamma nämnaren. Mamma brukar göra en fantastisk god gryta med fläskfilé, champinjoner, tomat och annat hemligt. Den kallas i familjen med "Mumsfilibabba grytan".