torsdag 8 oktober 2009

En tjuvlyssning, en elaking, en oläst författare, lite om girighet och så hopp om lagändring

Dagens tjuvlyssning: En tonårskille till en annan: "I somras gymmade jag som fan! Sen tog sommaren slut och jag blev fett slapp. Fattar inte va' som hände? Jag hatar sånt!" (Ett samtal jag överhörde på bussen.)
Dagens elaking: Chauffören, på samma buss som samtalet ovan ägde rum, stängde dörren i ansiktet på en pojke i elva-tolv års åldern, trots att pojkens kompis som hunnit på bussen vädjade: "Kan du inte vänta lite'rå?" Varför gick jag inte fram och frågade vad f-n busschauffören höll på med? Vem var elakast - jag eller chauffören?
Dagens olästa författare: Herta Müller, årets nobelpristagare i litteratur. Måste erkänna att jag aldrig läst något av henne. Och tydligen är jag inte ensam. Enligt en undersökning på DN:s nätupplaga svarade hela 96 procent av de 10 506 rösterna att de inte heller hade läst något av Müller. Blir dock nyfiken på verket "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv" som jag läser om på Evas blogg som var på plats i självaste Börssalen och trängdes med Gert Fylking när Nobelpriset annonserades. Eva, ropade Fylking sitt sedvanliga "Äntligen!"?
Dagens nära-på-girighet: Att trycka på biståndsknappen eller inte? Självklart ska man göra det när man pantar tomflaskor i en Coop-butik. Men det var nära att min girighet tog över efter att ha på bussen trängts och släpat den otympliga väskan till bredden fullproppad med pantflaskor. Det blev 35 kronor till biståndet för en bättre miljö och en positiv utveckling, i länder som behöver pengarna mer än jag.
Dagens lagändring: Lagen som ger åtalsimmunitet för Italiens premiärminister Berlusconi strider mot italiensk grundlag. Hurra! Nu kan gubbskrutten ställas inför rätta. (Här kan Gert Fylking få utropa sitt "Äntligen!") Vore det inte på sin plats att man samtidigt upphäver immunitetslagen?

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Han ropade Äntligen när Peter Englund började sin presentation, men det lät som ett väldigt slentrianmäsigt rop utan glädje.
Delar ditt hopp att gubbskrutten där i Italien ska ställas inför rätta!

Eva sa...

Berlusconi är både en skurk och en skurka. Han både bryter mot lagen och ändrar den. Vilken tur att det finns domare som vågar bryta mot Berlusconis vilja.
Även jag tillhör de 96 procenten...

Annika sa...

Berlusconis är så osannolik att jag blir fascinerad. Ungefär som med Anna Anka...
Busschaufförer kan vara vidriga. Dagen före julafton för några år sedan stressade jag hem i regnet, fullastad med kassar. Chauffören tittade på mig, stängde dörren framför näsan på mig och körde iväg. Istället för att vänta en 1/2 timme på nästa buss gick jag hem, i regnet. Min ilska gav mig energi. En annan gång vägrade en chaufför att låta en 11-årig flicka åka med eftersom hon saknade några kronor att betala sin biljett med. Hon skulle istället få gå hem själv, i mörkret. Då gick jag upp och betalade. Men du har rätt, även jag önskar att jag kunde ha mer civilkurage

Jenny sa...

Men Annika, du hade ju civilkurage! Att hjälpa till med några kronor för flickans biljett tycker jag var ett tydligt statement. Nästa gång ska jag också ha det. Blev lite för bekväm den här gången, släpandes på alla pantburkar.

Ps. Jag undrar vem som skrev sången "Vår busschaufför" och vem han eller hon baserade personen ifråga på? Jag träffar alltför sällan busschaufförer "...med glatt humör".