tisdag 20 oktober 2009

Det kostar skjortan att bo i Hong Kong

Det talas om hög arbetslöshet i Sverige. Högre än på många år. I september var 8 procent av arbetskraften, eller 393 000 personer öppet arbetslösa, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Men än finns det tydligen pengar i folks plånböcker. I en tidning läser jag att det i helgen såldes en lägenhet i mina barndoms-kvarter för 100 000 kronor kvadratmetern. Prislappen för de ynka 45 kvadraten - för ynka är de i sammanhanget - blev hela 4,5 miljoner kronor!!! (Jag är egentligen allergisk mot flera utropstecken i rad, men här tycker jag att det är på sin plats).
Det är ett sjuhelvetes högt pris! Fast det beror ju på vilken bostadsmarknad man jämför med. I Hong Kong i veckan såldes en femrumslägenhet för 540 000 svenska kronor kvadraten. Totalt kostade lägenheten 400 miljoner kronor. Bostadspriserna i Stockholm är alltså en piss i Nilen.
Men är det inte skrämmande ändå, att det kostar så mycket bara för att få tak över huvudet?

6 kommentarer:

Annika sa...

Det är faktiskt helt sjukt! Gamla hyresrätter bli färre och nybyggda kostar skjortan. 4,5 miljoner för 45 m2 - herregud, hur ska mina ungdomar nånsin ha råd att flytta tillbaka till Stockholm?
Tack för tidningen förresten! Ska läsa den i lugn och ro i helgen. :)

Jenny sa...

Trevlig läsning Annika, hälsar hon som lite skamset är en del av den hetsiga bostadsmarknaden. Fast det är ju tack och lov inte jag som trissar upp priserna...eller? ;)

Granne med potatisodlaren sa...

Sanslöst. Du får två hus för en liten lägenhet i Vasastan i min by. Igår stod Rolf Tardell på tv och undrade varför människor hade lånat så mycket mer nu, än för tio år sen. Jag tror att det är för att nästan ingen kan bo i en hyreslägenhet nu när alla är ombildade till bostadsrätter. Och priiiserna...

Jenny sa...

Precis Eva, det finns inga hyresrätter längre! Ombildningen av alla hyresrätter till bostadsrätter i Stockholms innerstad genererar ju som sagt inte bara höga lån. Det skapar ett utanförskap för de som inte har råd eller kan ta lån. Dessutom blir demografin i stadskärnan väldigt likriktad. Jag tycker en storstad blir som mest levande med en bred blandning av människor.

ZARAGUS sa...

Jag har nyligen sålt min bostadsrätt på söder och flyttat in i en hyresrätt i kransen. Underbart. Ska aldrig äga min bostad igen. Det är ju en sån jäla humbug. "Man betalar till sig själv", skitsnack. Man betalar först hyra på pengarna man lånat, sen betalar man hyra på bostaden. Länge leve hyresrätten!

Jenny sa...

Jag bor i hus - trivs bra med det - men tycker ändå att husmarknaden är bisarr. Det predikas in absurdum om stabil värdeökning på husen: "Du kan aldrig förlora pengar på husköp, yada yada yada".
Men vinst får man ju bara om man säljer och inte köper nytt, vilket man vanligtvis gör - man måste ju ha tak över huvudet. Om man inte som du, flyttar till hyresrätt. Så lyllo dig Zaragus, som lyckats hitta den enda lediga hyresrätten i Stockholms närförort.