onsdag 14 oktober 2009

De livsfarliga kaninerna från Solna

Läser i dagens Metro att de förvildade kaninerna fortsätter att invadera Stockholms parker och kyrkogårdar. Mats Freij på Stockholms stads trafikkontor oroar sig för kanininvasionen:

"Folk ser inte hur 6 000 kaniner sakta hackar sig igenom hela staden, äter upp träd och buskar och fördärvar marken."

Hackar sig igenom staden? Äter upp träd? Hur stora är de här kaninerna egentligen?
Stockholms kaninsstam härstammar från södra Solna på 1980-talet, troligen sedan en privatperson släppt ut tamkaniner. Men det visste man ju sedan tidigare, att de flesta gnagare kommer från Solna.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Ha ha Jenny! Vi får väl här på söder mobilisera en armé grönvita kaniner som gör motstånd.
Jag minns för övrigt mina flickors vackra kaniner Hulken och Madonna och deras bedårande barn.

Annika sa...

:D Jenny!
Kaniner är söta men de förstör verkligen stadens parker. De ringbarkar unga träd så dessa dör och käkar upp blommor och blader. Inte så konstigt, de måste ju ha mat.
När jag var barn släppte jag ut min hamster i en slottspark utanför Paris. Undrar hur det gick för den?

Jenny sa...

Jaså var det du Annika? Det finns ett helt hamsterrike i den där slottsparken numera. Paris stadsansvariga sliter sitt hår över hamsterinvasionen på Paris gator. ;)
Jo, jag har förstått att söta små kaniner anses vara skadedjur för städerna, men jag tyckte Mats Freijs uttalande var lite komiskt. Det verkade på honom som om jättekaniner höll på att ta över Stockholm med sitt glufsande och såsakteliga hackande.

Eva - jag tycker mig minnas de kaninnamnen. Minns i alla fall att Ellen var ett riktigt Madonna-fan som liten. Hon kom in på mitt rum på Fönstret och dansade när radion spelade La isla Bonita. Hon var nog bara 7-8 år eller nåt sånt. Ett sött minne!

Granne med potatisodlaren sa...

Vem är det som inte är vuxen nog att ta ansvar för sin kanin? Jag kan inte förstå kaninskräcken hos ansvariga- lika lite som jag kan förstå hur kaninägare kan släppa ut sina husdjur i staden. Det är kanininerna som har det värst och det har inte haft något val.