måndag 13 juli 2009

15 000 personer kör rattonyktra varje dag

Idag har jag varit på en fyra timmar lång teorikurs i min pågående körkortsutbildning under temat: "Don't drink and drive". Det tycker man ju borde vara en självklarhet. Men så är det inte! Enligt statistiken kör 15 000 personer rattonyktra varje dag, och då är inte mörkertalet inräknat. Den kalla sanningen på Vägverkets hemsida visar att det sker mer än två begravningar varje vecka på grund av alkohol i trafiken. Det är knappt så man vågar sätta sig vid ratten när man hör hur många vårdslösa människor det finns ute på vägarna. Inte nog med att man ska hålla koll på sin egen körning, man måste även kasta ett vakande öga efter galningar som tror sig vara odödliga - eller ännu värre - att andra är det.
Vi fick se en film, en sann berättelse, om en 12-årig pojke vars liv tog slut på grund av en sån tragedi. Hur det påverkade hans familj, vänner och skolkamrater. Mannen som satt vid ratten hade 1,6 promille i blodet. Han fick två års fängelse. Två år?! Hur kan ett dylikt brott, som vållande till annans död, ha ett så lågt straff? Det är ofattbart! Är det verkligen försvarbart att ekonomisk brottslighet oftast ger längre strafftid än rattonykterhet? Är pengar viktigare än liv?
Längsta straff som hittills utdömts för rattonykterhet i Sverige är fyra år. Kanske vore det lämpligt att man såg över brottslagen. Om straffen vore hårdare kanske man tänker till en extra gång innan man sätter sig full i bilen och kör iväg. Sidohistorien om mannen som dödade den 12-åriga pojken får mig att känna så, eftersom han har åkt fast för rattonykterhet ytterligare två gånger efter den här tragiska händelsen.

Inga kommentarer: